تخمدان پلی کیستیک چیست؟
یکی از شایع ترین و البته خطرناک ترین آسیب هایی که ممکن است در سنین باروری برای بسیاری از بانوان بروز پیدا کند، تخمدان پلی کیستیک بوده که در کنار عوارض و خطرات زیاد قابل درمان خواهد بود.
در صورت بروز چنین مشکلی اصلا جای نگرانی نداشته و متخصصان می توانند با روش های مختلف سندروم تخمدان پلی کیستیک را بهبود ببخشند.
به طور کلی دلیل قطعی برای وجود تخمدان پلی کیستیک وجود ندارد.
متخصصان بر این باورند که اگر فرد وضعیت جسمانی و سلامت خود را در حالت ایده آل نگه دارد و وزن خود را کاهش دهد به احتمال خیلی زیاد تخمدان پلی کیستیک بهبود پیدا می کند.
معمولاً تخمدان پلی کیستیک به دلیل دوره های قاعدگی نامنظم و طولانی و افزایش سطح هورمون آندروژن بروز پیدا می کند.
البته دلیل اصلی آن مشخص نبوده اما این عارضه کاملاً شایع در بین بانوان است که روش های مختلفی برای درمان آن قطعی آن وجود دارد.
علت ایجاد سندروم تخمدان پلی کیستیک
امروزه بسیاری از متخصصان سعی دارند تا دلایل بروز تخمدان پلی کیستیک را پیدا کرده تا بتوانند با پیشگیری از این عوارض سلامت بانوان را در دوره باروری حفظ کنند.
یکی از علت هایی که نهایتاً منجر به وجود تخمدان پلی کیستیک میشود، انسولین اضافی در بدن می باشد.
حتما می دانید که لوزالمعده مسئول ترشح هورمون انسولین در بدن بوده و به سلول ها اجازه می دهد که از قند به عنوان انرژی اولیه بدن استفاده کنند.
اگر سطح انسولین در خون شما افزایش پیدا کند ممکن است سندروم تخمدان پلی کیستیک را نیز تجربه نمایید.
انسولینی که در بدن به صورت اضافه وجود داشته باشد تولید آندروژن را افزایش داده که باعث مشکلاتی در روند تخمک گذاری خواهد شد.
یکی از مهمترین و اجتناب ناپذیر ترین دلایلی که ممکن است باعث بروز تخمدان پلی کیستیک شود، وجود ژن در بدن فرد ناقل به این آسیب خواهد بود.
قطعاً وراثت و ژنتیک امری اجتناب ناپذیر و غیر اصلاح است و ممکن است افراد به صورت ارثی چین عرضه ای را تجربه کنند.
توجه داشته باشید که وجود تخمک پلی کیستیک در بانوان درصد بالایی از آندروژن را تولید می کند که البته می تواند منجر به وجود آکنه در قسمت های مختلف بدن شود.
جوش هایی ناشی از تخمدان پلی کیستیک بر روی پوست همیشه در نواحی صورت بروز پیدا می کند و می توانند نشانه ای خطرناک از آسیب در ناحیه تخمدان ها باشند.
عوارض ناشی از تخمدان پلی کیستیک
قطعاً یکی از بزرگترین عوارضی که تخمدان پلی کیستیک برای بانوان به همراه می آورد، ناباروری بوده که می تواند مشکلات بیشتری را نیز به همراه داشته باشد.
دیابت بارداری و فشار خون بسیار بالا در دوران بارداری از نشانه های وجود تخمدان پلی کیستیک بوده که اگر این عارضه درمان نشود در دوران بارداری خطرات زیادی را برای مادر و نوزاد به همراه می آورد.
مادرانی که با وجود تخمدان پلی کیستیک باردار میشوند احتمال سقط بعد از زایمان زودرس در آنها به حد زیادی افزایش پیدا می کند.
تخمدان پلی کیستیک اگر درمان نشود شدت گرفته و ممکن است التهاب بسیار شدید در ناحیه کبد بروز پیدا کند، که ناشی از تجمع چربی در این عضو حیاتی خواهد بود.
از دیگر عوارضی که تخمدان پلی کیستیک برای بانوان به همراه می آورد می توان به افسردگی، اضطراب و اختلال در خوردن اشاره کرد.
قطعاً وجود افسردگی برای طولانی مدت می تواند آسیب های زیادی به سلامت جسمانی و روانی بانوان وارد کند، که البته با وجود تخمدان پلی کیستیک هیچگونه روشی برای کنترل چنین شرایطی نبوده و حتماً باید تخمدان پلی کیستیک درمان شود.
هر گونه خونریزی های غیرطبیعی از ناحیه رحم و حتی وجود سرطان در بخش آندومتر می تواند از عوارض بسیار خطرناک تخمدان پلی کیستیک باشد.
روش های کاربردی برای تشخیص تخمدان پلی کیستیک
متخصصانی که در زمینه زنان و زایمان فعالیت دارند به بانوان توصیه می کنند که با مشاهده کوچکترین علائم نامعقول که می توانند نشانه ای از مشکلات داخلی باشند حتما باید در مراحل اولیه به آن رسیدگی کنند تا قابل درمان باشند.
برای درمان تخمدان پلی کیستیک متخصصان ابتدا آزمایش خون را برای شخص در نظر گرفته تا بتوانند سطح هورمون های تولید شده را تجزیه و تحلیل کرده و تشخیص دهند که این ناهنجاری چگونه قابل درمان خواهد بود.
قطعاً قاعدگی نامنظم از نشانه های بارز تخمدان پلی کیستیک است که متخصصان می توانند علت آن را از طریق آزمایش خون جویا شوند.
البته معاینات لگنی به تشخیص پزشک کمک زیادی می کند و پزشک می تواند با معاینه چشمی و یا دستی اندام تناسلی بانوان آن را به طور کامل مورد بررسی قرار دهند.
بسیاری از متخصصان انجام سونوگرافی های لگنی و یا واژینال را برای بانوان تجویز می کنند.
با این روش می توانند به راحتی تخمدان ها را به طور دقیق مشاهده کرده و ضخامت لایه های مختلف را بررسی کنند و متوجه خواهند شد که تخمدان پلی کیستیک در چه وضعیتی قرار دارد و کدام روش درمانی برای آن مناسب تر است.
درمان مناسب برای تخمدان پلی کیستیک
یکی از نگرانی هابی که بانوان پس از ابتلا به تخمدان پلی کیستیک تجربه می کنند، این است که تصور می کنند روند باروری آنها با مشکل مواجه شده و انگیزه خود را از دست می دهند.
اولین قدم برای درمان تخمدان پلی کیستیک تغییر شیوه زندگی بوده که متخصصان توصیه می کنند با اصلاح انرژی غذایی و انجام فعالیت های ورزشی مختلف می توانند در کوتاه مدت تخمدان پلی کیستیک را نیز درمان نمایند.
تا بتوانند بدون نیاز به دارو درمانی و عمل های جراحی تخمدان پلی کیستیک را نیز بهبود ببخشند.
متخصصان همواره بر این باورند که اگر رژیم غذایی سالم و کم کالری داشته باشید در کنار فعالیت های ورزشی قطعاً از بروز تخمدان پلی کیستیک جلوگیری کرده و تلاش می کنند روند درمان آن را بسیار سریعتر کنند.
اگر افزایش وزن دارید قطعاً این عامل تاثیر منفی و مخربی بر تخمدان پلی کیستیک شما خواهد داشت و کاهش وزن به سلامت و بهبود تخمک ها کمک فراوانی می کند.
اگر رژیم غذایی اصلاح شده و فعالیت های ورزشی به تنهایی قادر به بهبود تخمدان پلی کیستیک نباشند، متخصصان دارو درمانی را آغاز کرده تا بتوانند با مصرف برخی داروها مانند قرص ضدبارداری، تخمدان پلی کیستیک را نیز برطرف نمایند.
مصرف پروژسترون می تواند نظم خاصی به دوره قاعدگی بخشیده و از بروز سرطان آندومتر جلوگیری می کند.
متخصصان بر این باورند که تحرک بیشتر و حذف برخی مواد خوراکی مانند انواع کربوهیدرات تاثیر بسیار زیادی بر درمان تخمدان پلی کیستیک دارد.
شما می توانید در کنار دارو درمانی با حفظ رژیم غذایی مناسب تحت نظر متخصصان تخمدان پلی کیستیک را درمان کرده و از بروز مجدد آن جلوگیری نمایید.
همواره توجه داشته باشید که علاوه بر اصلاح رژیم غذایی و ورزش، مصرف داروهای گیاهی نیز می تواند برای درمان تخمدان پلی کیستیک مفید باشد.
به عنوان مثال شما می توانید از شیرین بیان و دیگر انواع گیاهانی که متخصصان در این زمینه به شما توصیه می کنند را مصرف کرده و با یک دوره پیوسته و کوتاه مدت می توانید تخمدان پلی کیستیک را درمان نمایید.
به طور کلی انجام فعالیت های ورزشی برای درمان تخمدان پلی کیستیک مناسب است، اما ورزش شنا اگر بیش از سه روز در هفته انجام شود به کاهش وزن کمک کرده و برای درمان تخمدان پلی کیستیک مناسب است.