لکه بینی در زمان بارداری

لکه بینی در زمان بارداری

دلایل لکه بینی در سه ماهه اول بارداری

یکی از مسائل نگران کننده در دوره بارداری لکه بینی یا خونریزی است که ممکن است بنا به دلایل مختلف اتفاق بیفتد، متخصص لکه بینی در سه ماهه اول بارداری را معمولاً خطرناک نمی‌ دانند و می‌ تواند نشانه‌ ای از فرایندهای مختلف از جمله لانه گزینی باشد.

به یاد داشته باشید که لکه بینی با افزایش سن بارداری خطرناک تلقی میشود و نیاز است که نسبت به این عارضه کاملاً هوشیار باشید.

با آغاز دوره بارداری خونریزی قاعدگی متوقف شده و این شرایط تا بعد از دوره بارداری ادامه دارد، اما گاهاً بانوان بعد از اقدام به بارداری و در هفته‌ های اولیه ممکن است لکه بینی را در حد خفیف و جزئی تجربه کنند، بعد از آزاد شدن تخمک و بارور شدن آن توسط اسپرم‌ ها حدوداً نطفه سه روز در لوله‌ های فالوپ حضور دارد و پس از آن مسیر لوله‌ های فالوپ را سپری کرده تا به بخش داخلی رحم برسد.

زمانی که تخمک بارور شده به دیواره رحم متصل میشود حدوداً در روز ۶ تا ۱۲ تخمک گذاری است و در این روزها لانه گزینی انجام میشود، لانه گزینی با علائمی همچون لکه بینی، گرفتگی عضلات شکم و گاهاً حساس شدن سینه‌ ها همراه است اما به خاطر داشته باشید که لکه بینی ناشی از لانه گزینی بسیار خفیف و جزئی است و نهایتاً برای یک الی دو روز بیشتر ادامه پیدا نمی‌ کند.

اما علت دیگر لکه بینی در سه ماهه اول بارداری ممکن است مربوط به حاملگی خارج از رحم باشد، اگر تخمک بارور شده در لوله‌ های فالوپ به دام بیفتد در همان محدوده لانه گزینی کرده و روند رشد خود را آغاز می‌ کند چنین اختلالی در بارداری با درد و لکه بینی زیاد همراه است و البته رشد تخمک باعث ایجاد گرفتگی‌ های شدید در یک سمت شکم شده و این درد انقدر زیاد میشود که از طاقت فرد خارج بوده و نیاز به رسیدگی دارد.

متخصصان در این شرایط از لکه بینی‌ های دائمی و گاهاً زیاد متوجه بارداری خارج از رحم میشوند و به واسطه سونوگرافی می‌ توانند محل تخمک را به طور دقیق مشخص کنند و با توجه به وضعیت بانوان اقدامات لازم را برای انجام جراحی یا مصرف دارو جهت از بین بردن تخمک انجام خواهند داد.

با آغاز دوره بارداری دهانه رحم بسته میشود و از آنجایی که حجم خون بیشتری به رحم انتقال می‌ یابد خون موجود در مویرگ‌ ها نیز افزایش یافته و به واسطه انجام رابطه جنسی و فشاری که به دهانه رحم وارد میشود ممکن است بانوان لکه بینی را مشاهده نمایند، این لکه بینی ها عمدتاً چند ساعت بعد از رابطه جنسی از بین می‌ رود و ادامه نخواهد داشت در این صورت به هیچ عنوان جای نگرانی نداشته اما در صورت ادامه‌ دار شدن حتماً به پزشک اطلاع دهید.

از دیگر دلایل لکه بینی در سه ماهه اول بارداری باید به معاینات فیزیکی اشاره کرد هر چند که ممکن است در پی ابتلا به عفونت واژن با خونریزی یا لکه بینی‌ های شدید مواجه شده و البته این عوارض خطرناک هستند و تا زمانی که عفونت‌ ها بهبود پیدا نکنند لکه بینی‌ ها ادامه خواهد داشت.

بسیاری از بانوان در سه ماهه اول بارداری در معرض سقط جنین قرار می‌ گیرند یا ممکن است با پولیپ دهانه رحم مواجه شوند، تمامی این آسیب‌ ها با لکه بینی همراه است و اغلب در صورت چنین اختلالی لکه بینی برای روزهای متوالی ادامه پیدا می‌ کند.

علل لکه بینی در سه ماهه دوم و سوم بارداری

علل لکه بینی در سه ماهه دوم و سوم بارداری
علل لکه بینی در سه ماهه دوم و سوم بارداری

لکه بینی یا خونریزی در تمامی ماه‌ های بارداری خطرناک و نگران کننده است، اما زمانی که سن جنین بالاتر می‌ رود بانوان باید نسبت به لکه بینی هوشیارتر شده و به محض مشاهده لکه هر چند محدود و جزئی باید به پزشک خود اطلاع دهند‌.

گاهی اوقات بانوان با وجود جفت سرراهی دچار لکه بینی میشوند، از آنجایی که جفت در دهانه رحم قرار می‌ گیرد بزرگ تر شدن جنین فشار بیشتری به آن وارد کرده و منجر به لکه بینی خواهد شد، از طرفی جدا شدن جفت سبب بروز لکه بینی‌ های شدید میشود.

مهم است که علائم هشدار را جدی دانسته و نسبت به هر لکه بینی هر چند کم با احتیاط بیشتری برخورد کنید و حتماً موضوع را با پزشکتان در میان بگذارید.

اگر لکه بینی در سه ماهه دوم یا سوم بارداری به دنبال جدا شدن جفت اتفاق بیفتد در کنار آن حالاتی همچون درد شکم، افزایش ضربان قلب جنین و انقباضات رحمی را تجربه خواهید کرد.

علت دیگر لکه بینی در سه ماهه سوم بارداری زایمان زودرس است، ممکن است فرد بنا به دلایل مختلف با زایمان زود هنگام مواجه شده و این اختلال اغلب با لکه بینی و نهایتاً با خونریزی نمایان میشود.

به یاد داشته باشید که زایمان زود هنگام علاوه بر لکه بینی علائمی همچون فشار شدید در لگن را در پی داشته و ممکن است بانوان حتی هنگام تخلیه ادرار درد زیادی را در ناحیه شکم متوجه شوند.

البته لکه بینی در سه ماهه دوم و سوم بارداری برای بانوانی که دو یا چند قلو باردار هستند تا حدودی طبیعی است، از طرفی وجود عروق سرراهی که وظیفه رساندن خون به بند ناف و جنین را بر عهده دارند می‌ تواند عاملی برای لکه‌ بینی باشد.

اغلب متخصصان این نوع لکه بینی‌ ها را خطرناک نمی‌ دانند اما به بانوان توصیه می‌ کنند که در چنین شرایط حساسی بیش از قبل از سلامت خود و جنین مراقبت کنند.

هنگام لکه بینی در بارداری چه باید کرد؟

هنگام لکه بینی در بارداری چه باید کرد؟
هنگام لکه بینی در بارداری چه باید کرد؟

اگر بنا به دلایل مختلف در طی دوره بارداری لکه بینی را تجربه می‌ کنید حتماً این مسئله را با پزشک در میان بگذارید، اما به محض بروز لکه بینی مهم است که هر گونه فعالیت‌ های غیر ضروری را متوقف کرده و مدت زمان بیشتری را به استراحت اختصاص دهید.

از طرفی مهم است که در چنین موقعیتی هرگونه استرس و تنش را از خود دور کرده و آرامش خود را حفظ کنید، به یاد داشته باشید که لکه بینی‌ های جزئی معمولا خطرناک نیستند مگر آنکه فرد با خون‌ ریزی‌ های جدی و وسیع مواجه شده که نوعی هشدار از آسیب‌ های دوره بارداری به شمار می‌ آید.

در صورت لکه بینی در دوره بارداری تنها مجاز به استفاده از پدهای بهداشتی هستید در این دوران استفاده از تامپون یا کاپ قاعدگی به بانوان باردار توصیه نمیشود زیرا همین مسئله می‌ تواند باعث تحریک بیشتر دهانه رحم شده و لکه بینی و خونریزی را گسترش می‌ دهد.

با وجود لکه بینی در دوره بارداری حتماً روابط جنسی را متوقف کرده و تا زمانی که پزشک اجازه نداده نمی‌ تواند هیچگونه فعالیت جنسی داشته باشید، البته در دوره بارداری هرگونه لکه بینی و خونریزی کاملاً غیر طبیعی است و به هیچ عنوان نباید در این موقعیت حساس به دنبال درمان‌ های خودسرانه یا مراقبت‌ های خانگی باشید.

در دوره بارداری اگر با لکه بینی مواجه هستید می‌ توانید با مصرف خوراکی‌ های حاوی آهن به تقویت بدن کمک کرده و از ایجاد کم خونی جلوگیری نمایید، در این دوره مصرف گوشت قرمز، جعفری، اسفناج، آلو خشک و تخم شربتی به بانوان توصیه میشود، همچنین می‌ توانید انواع خشکبار مفید را برای تقویت بدن مادر استفاده کرده و شاهد رفع لکه بینی و خونریزی خواهید بود.

میوه‌ هایی همچون سیب، گلابی، انار و به برای بانوان در دوره بارداری مناسب است و با وجود لکه بینی می‌ توانید شرایط را تحت کنترل درآورید.

به خاطر داشته باشید که با وجود لکه بینی در بارداری انجام تمرینات ورزشی، پیاده‌ روی، بالا رفتن و پایین آمدن از پله کاملاً ممنوع است همچنین می‌ توانید با اصلاح رژیم غذایی و استراحت بیشتر این دوره حساس را سپری کرده و لکه بینی را در دوره‌ های دیگر تجربه نخواهید کرد.

 

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *